четвъртък, 23 март 2017 г.

Овчарски пай с червен боб и яйца


Вкъщи много обичаме овчарския пай и разни негови разновидности, които си съчинявам :) Тази е последната ми вариация и смея да кажа, че стана супер вкусно, заслужава си да опитате!

Нужни са ви:
700 гр, кайма
2 моркова
1 гл. лук
1 консерва 200гр. червен боб
1 кг. картофи
сол
черен пипер
чубрица
червен пипер
магданоз
4 яйца
сухари 7-8 бр.

Първо обелвате и нарязвате картофите на кубчета. Слагате ги да се варят и когато са готови им прецеждате водата и ги намачквате на пюре. Не се притеснявайте и да има парченца, дори е по вкусно, не е задължително пюрето ви да е гладко, с него ще покриете каймата със зеленчуците. Овкусявате със сол и черен пипер.

Докато картофите се варят в дълбок съд запържвате ситно нарязаните лук, моркови и раздробената кайма. Когато остане само на мазнина прибавяте и боба, предварително отцеден и подправяте със черен пипер, чубрица, червен пипер и магданоз. (Аз не слагам сол на каймата, защото готовата кайма винаги е солена.)

Яйцата разбивате с вилица в купичка. Те не са задължителни, но придават плътност и спойка на целият пай. Става много вкусно все едно има и много финни бъркани яйца между плънките.

За да приготвите пая ви е необходима, една малка и средна тавичка с по-висок борд, намазнявате я и изсипвате в нея, първо каймяната плънка, после разбитите яйца изливате върху каймата и най-отгоре разпределяте картофеното пюре, като се стараете да покриете всичко.

Слагате да печете на 200 градуса, докато картофите огоре порозовеят и се запекат.



Можете да оставите ястието така, но и можете да го поръсите със смлени сухари на трохи, както направих аз. В мини чопър натрощавате сухарите на трохи и ги изсипвате върху пая, поръсвате с малко червен пипер и слагате отново във фурната да се запече.
Тези трохички, обират избилата мазнина върху пюрето и прибавят още един хрупкав пласт от вкусове към вашият пай. Става много приятно и различно. Опитайте! 



А ето на тези линкове може да видите подобни рецепти Шепърдс пай и Пай с кайма, грах и царевица


Няма коментари: