четвъртък, 16 март 2017 г.

Руска салата



Руската салата е много популярна в България и не зяащото е руска и не защото руснаците ядат такава салата, а защото е много вкусна и когато бяхме деца задължително присъстваше по коледни и новогодишни празници. Сега вече не знам дали е толкова задължителна по тези празници, но аз я приготвям и всеки път се опитвам да я направя да изглежда по различна и по интересна на нашата трапеза. 
Ето на тази снимка съм я оформила, като венец и съм поръсила с магданоз и малко печени чушки, за да прибавя зеления и червения цвят към салатата, които аз свързвам с Коледа. А по средата съм напълнила венеца с навити на рулца филета и маслинки.


Друго коледно оформяне на тази салата е като глава на Дядо Коледа , която май правя всяка година, защото децата много и се радват. Оформяте, като овал и върху долната му част поръсвате настърган кашкавал за брада, очите може да се направят от маслинки от морковчета, от каквото искате, също така и нослето и устата - може от червени чушки, а шапката задължително трябва да е червена, така, че варианта е от червена печена чушка или от червени гамби от трушия. Става много интересно и кашкавала е много приятна добавка към салатата.


А ето я и рецептата!

Необходими продукти:
  • 1/2 кг картофи, сварени нарязани на кубчета
  • 1 буркан грах, готов сварен
  • 4-5 сварени моркова нарязани на кубченца
  • 1/2 буркан кисели краставички нарязани на ситно
  • 200 гр. парче шунка, нарязано на малки кубчета
  • 2 опаковки майонеза от по 200 грама
  • сол
  • черен пипер
Начин на приготвяне: 

Аз лично нарязвам зеленчуците сурови и ги варя заедно, така се сваряват по-бързо. Ако използвате замразен грах, сложете и него да се вари с картофите и морковите. Когато са готови, отцеждате и оставяте да се охладят. Нарязвате краставичките и шунката и ги прибавяте към зеленчуците, накрая разбърквате с майонезата и овкусявате със сол и черен пипер. А как ще поднесете зависи единствено от вашето въображение, да ви е вкусно :)

Актуализация 2021 - с малко нови снимки на любимата руска салата!

На тази снимка отново във формата на венец , Коледа 2021



Тук отново е оформен Дядо Коледа от руската салата, другата салата, която се вижда е "Снежанка", но оформена като снежен човек!,  Коледа 2020




Ето и още един вариант да използвате руската салата и да приготвите ето ТАЗИ Торта с руска салата


А ако моите рецепти ви харесват последвайте


* Страницата ми във Фейсбук https://www.facebook.com/DidiStyleFoodBlog


Ще се радвам да коментирате и споделяте рецептите, които ви харесват и разбира се, ако имате въпроси да ми ги задавате. 

Пожелавам ви хубав и вдъхновяващ ден!


Няма коментари: