понеделник, 13 март 2017 г.

Пълнена кисела зелка


На някой намирали му се още кисело зеле? Чудите ли се какво да правите с последните зелки? Омръзнало ли ви е да завивате сърмички? Ето една идеална рецепта за вас. :)

Трябва ви една средна зелчица, не много голяма.
600 гр. свинско месо за готвене
2 сурови пикантни наденици
2 стръка праз
сол
черен пипер
чубрица
червен пипер

Нарязвате месото и надениците на малки хапки и запържвате в дълбока тенджера. След това прибавяте и едро нарязания праз в тенджерата и хубаво обърквате, слагате капака да се задуши и накрая прибавяте подправките. Като сол, може да сложите съвсем малко или изобщо да пропуснете, зависи, колко е солено зелето ви.



Зелката започвате да разлиставате, като най-горните листа махате, но си запазете за да я покриете и стегнете накрая. И така разлиствате, разлиствате, докато стигнете до сърцевината, която внимателно махате с ножа да се запази кочана, който да държи зелката ви цяла.



Сега идва веселата част започвате да пълните месната плънка в зелето и да завивате обратно листата, като се стараете да става стегнато и да върнете старата форма на зелето.




 С най-горните листа, които отделихте завивате зелето и сипвате зелева чорба и вода в съда, който ще печете, желателно е да е с висок борд или ако имате толкова голям гювеч.



Зелето се пече на 180 градуса за 2 часа! Когато е готово горните изгорели листа се махат и поднасяте с много настроение и чаша червено вино :) :) :)



Няма коментари: