събота, 26 март 2016 г.

Питка "Цвете"


Питката стана един път, просто няма как да не ви я споделя. Надигна се, зачерви се, идеалният цвят, височина, просто перфектна. А на вкус - супер, мекичка, със сиренце :) Добре, че си е мойта, че да си я похваля толкова много :) Ама така и се зарадвах вчера и всички, които си я хапнаха разбира се :)
Но стига съм я хвалила, да ви кажа и как я приготвих. Повода беше вчерашният празник Благовещение, който е християнският празник на майката, когато Дева Мария е получила благата вест, та нямаше как да не зарадвам дечицата си с една погачка.

Необходими са ви:
1 яйце и 1 белтък
1/2 кубче жива мая
1ч.л. сол
1ч.л. захар
400 мл. вода
5с.л. олио
около 800 гр. брашно София Мел
олио за размесване и оформяне
100гр. краве масло
200гр. сирене
1жълтък и 1ч.л пр. мляко за намазване
поръска микс семена

Във водата слагате маята да се разтвори, заедно със солта и захарта. В купа си разбивате леко яйчицата и олиото и към тях прибавяте и водата с маята. Разбърквате всичко и започвате да добавяте брашното по малко, като бъркате с вилица докато ви е възможно, когато вече не можете си прехвърляте тестото на плота за месене и започватеда месите на ръка. Не слагайте цялото брашно на веднъж, на мен ми отиде по малко от килограм около 850-900 грама, всеки път е различно, тестото трябва да е меко и еластично, не лепкаво. Готовото тесто, оставяте в купа, да почине и да втаса леко за около 30 мин.

Готовото тесто разделяте на 3 топки, като всяка разточвате на кръгла кора. Наръсвате първата кора със сирене и малко краве масло.


Слагате втората кора върху първата и леко разточвате 2те кори, отново поръсвате със парченца масло и натрошено сирене. Слагате третата кора и разточвате кръга за да се уголеми. 


Поръсвате със сирене и масло и завивате на руло, което леко усуквате.


Така полученото руло, нарязвате на дебели кръгчета.
В тавичка (аз използвам тортената форма, защото ми е с най-високи страни и по този начин питката расте нагоре, а не настрани) застилате хартия за печене и хубаво намазнявате с олио.
Започвате реденето, катоо правите външният кръг на питката. Използвайте, най-големите резени, като леко ги застъпвате.


В средата наредете по малките парченца. които реално са от края на рулото, където е било по тънко. Притиснете ги леко, за да станат по тесни и да запълнят изцяло вътрешният кръг.


Така полученото "Цвете" оставяте да втаса за окло 40-50 мин. Когато втаса намажете с разбито яйце с малко мляко и поръсете само в средата с поръска, за да стане още по красиво вашето цвете.


Питката се пече на незагрята фурна първо само отдолу на 180 градуса, което позволява тестото да втаса допълнително във фурната. Около 15 мин.


След това пускате фурната само отгоре за 15 мин. И ако през това време добие желаният от вас загар я покривате с фолио, за да не ви стане много тъмна отгоре. Печете още 15-20 мин. и отгоре и отдолу с вентилатор, като аз проверявам със шиш дали е готова (както кекса с клечка).

А ето я и нея прекрасната ми питчица :)


А тук една снимка на парченце, да я видите каква е пухкавелка.



Актуализирам рецептата с малко нови снимки! Приготвих тази питка за празника Цветница 12.04.2020 :) Получи се страхотна красавица, за това реших да ви я покажа :)









сряда, 23 март 2016 г.

DIY - Торта от памперси


Ето тази сладка бебешка торта от памперси направих за детенцето на нашия кръстник. Исках да е нещо по различно, да съм го направила аз и да е лично за тях. Естествено можех и да поръчам , но си казах защо пък да не я направя сама. И се получи много добре, а и беше страхотна изненада за изписването на бебчето

За да си я направите са ви нужни
1 пакет памперси
1 пеленка
панделки
биберонка
залъгалка
чорапки
боди
плюшено пате
дрънкалка
чорапки 
и изобщо всичко, което искате и можете красиво да прикрепите към тортата.

За първият етаж на тортата съм използвала памперси навити, като спирала един до друг и съм обхванала с бебешка пеленка-одеалце и панделка.
Вторият етаж съм подредила по същият начин, но без пеленката.
А на третият етаж памперсите са навити на ролца, като между тях съм вмъкнала едно боди, с чиито ръкавки съм завързала патето.


Самата торта съм поставила в пластмасова табла за торта, за да е по лесно пренасянето.
След като закрепите всички дребни елементи с панделки, като украса на вашата торта, за по голяма стабилност е хубаво да я обвиете цялата в целофан, завързан с панделка. Така е готова за поднасяне опакована, като огромен сладък подарък  за бебенцето и неговата майка :)




вторник, 22 март 2016 г.

Дроб по селски на фурна


Много лесна и вкусна рецепта за свински дроб, става много крехък, не изсъхва и не изисква 2 часа седене на котлона запържване на зеленчуци, запечатване на дроб и т.н.

700-800гр. свински дроб
5 големи глави  кромид лук
4-5 моркова
5-6 червени чушки
консерва кълцани домати около 200-250гр.
сол
черен пипер
червен пипер
чубрица
олио

Намазнявате тавата, в която ще готвите ( аз слагам повечко олио, става по-вкусно). Нарязвате дроба на парчета и също слагате в тавата. Зеленчуците също се нарязват на едри парчета и се прибавят към дроба, изсипвате консервата домати и слагате подправките. След това с ръце разбърквате и размесвате всичко, за да може подправките равномерно да се втрият в дроба и във всички зеленчуци. Покривате тавата с алуминиево фолио и печете на фурна с вентилатор загрята на 200 градуса.
След около 1 час може да отворите леко фолиото и да проверите дроба, ако се е сготвил, отваряте и запичате съвсем леко, буквално за 5 минути. Ако не е готов, завивате отново с фолиото и го оставяте още известно време да се задушава до готовност.


неделя, 20 март 2016 г.

Фаршировани домати

По случай настъпването на пролетта една хубава свежа салатка или по скоро предястие, много апетитно и много красиво!


Необходими са ви:
8 или повече или по-малко домата, както прецените
доматите трябва да са горе долу еднакви средни на големина, не много сочни и презрели
За пълнежа
400гр. цедено кисело мляко
400гр. извара
10 червени печени чушки
1 краставица
сол
черен пеипер
копър
2-3 скилидки чесън

В купа смесвате млякото и изварата, нарязани на ситно пиперките, краставицата и копъра + подправките. Размесвате хубаво и оставяте настрана, докато издълбаете доматките. Отрязвате капачето и също така малко парченце от дупето, за да ви седят прави в платото. Вътрешността, може да приберете за някоя манджичка, не я изхвърляйте. 
Непосредствено преди да пълните доматите сложете и чесъна във плънката, начукан или накълцан на много ситно. 
* Препоръчвам ви да е така, защото когато много дълго чесъна престоява в салата миризмата му става много остра.
* Естествено тази плънка ще ви дойде много за тези домати, но можете спокойно да поднесете, като втора салата, подобна на катък.


* Третата салата, която виждате на снимките приготвих, за да оползотворя останалата ми маруля от канапето на пълнените домати, е зелена салата с пъдпъдъчи яйца



сряда, 16 март 2016 г.

Ябълкови мъфини


Малко пролетно настроение и тези много сочни вкусни ябълкови мъфини :) 

Необходими продукти:
2 яйца
1ч.ч. захар
2/3ч.ч. прясно мляко
1/2ч.ч. олио
2 1/2 ч.ч. брашно
бакпулвер
ванилия
3 малки до средни ябълки

С миксер разбивате, яйцата със захарта, след това добавяте млякото и олиото и отново разбивате. На части се прибавят и пресятите с брашното бакпулвер и ванилия и се бърка с миксера докато се получи еднородна смес. Ябълките се обелват и нарязват на много малки кубчета и се прибавят към сместа. Тази смес пълня в силиконови форми за мъфини застлани с хартиени кошнички.

Слагате да се пекат на 180 градуса фурна с вентилатор и печете до готовност. Проверяват се с клечка.


От тази доза излизат 22 мъфина, които аз пекох на 2 пъти, защото не ми се събраха в тавата, първо 16 и после останалите 6, но естествено всеки може сам да прецени това. Ако имате по малко формички, може да използвате горещите форми от първата доза и веднага да напълните в тях втората.


* Актуализация *
Вкъщи често похапваме от тези ябълкови мъфинчета, а ето и един вариант където съм разделила тестото на две и към едната част добавих парченца шоколад, а към другата плодчета от сладко от вишни! 








вторник, 15 март 2016 г.

Птичи гнезда с гъбки и царевица


Тази рецепта със сигурност не е нова за повечето от вас, но днес ще ви представя моята версия, с малко по различно замесена кайма и много вкусни мекички, печени картофки за гарнитура.

Необходими са ви:
500 гр. кайма ( за 4 гнезда)
5 яйца
250гр. гъби
2 моркова
1 ср. гл. лук
1/2 ч.ч. замразена царевица
картофи
чубрица
около 5 стръка магданоз 
сол
черен пипер
олио

Първо трябва да си омесите каймата. За целта в купа слагате кайма, 1 яйце, накълцани на ситно около 150 гр, от гъбите, морковите, лука, магданоза и подправките.


Замесвате хубаво и след това прибавяте царевицата и от нова размесвате леко, за да не се смачкат царевичките.



От тази смес оформяте 4 големи кюфтета и ги поставяте в тава покрита с хартия и обилно полята с олио. В тези кюфтета правите вдлъбнатини в средата, които аз лично съм запълнила  с големи топчета фолио, за да не се изгубят при печенето.


Около така получените "гнезда съм нарязла картофки и останалите гъби. За да станат картофките меки и вкусни, трбва да има много олио в тавата, така че отново поливате с олио отгоре и поръсвате с малко сол и черен пипер.
* В каймата аз лично не слагам сол, но това е въпрос на вкус.

Слагате във фурната на 200 градуса с вентилатор. Готово е за около час. Малко преди да извадите от фурната, изваждате фолиата и в дупките, слагате по едно яйце, запичате до готовност на яйцата и ястието е готово.



петък, 11 март 2016 г.

Питка за прощъпулник



Рецептата за питката е същата, като тази Погача
само оформянето е различно. И двете съм ги правила в тортена форма 28см. диаметър.







Оформила съм, като съм разделила на 3 равни топки.
От едната отделям малко тесто за 2те "розички", които свързват страничните плитки. А с останалото съм оформила вътрешният кръг, като просто съм приплескала леко.
Другите две съм разделила всяка на по две. От едната правя фитил, а от другата разточвам правоъгълник, който режа от 2те страни без да стигам до края на лентички, в средата се слага фитила и лентичките се кръстосват отгоре на фитила, така че да се получи плетеничка. Така имаме 1 кръг за среда, 2 плитки, които се слагат отстрани и 2 розички, които оформям от един фитил "завързан на възелче".
За крачетата и малките цветчета съм използвала друго тесто само с вода, брашно и малко сол. Поставила съм ги след като питката е леко втасла и съм намазала с жълтък. Те самите не се мажат с жълтък, за да се отличават и да останат бели.
Питката оставям да довтаса във фурната, като включвам на не загрята фурна само отдолу за 15 мин на 180 градуса. След това само отгоре за 15 мин и накрая пека до готовност и отгоре и отдолу.
За първи път правя питка с такива "по-засукани" украси и плитки, но сякаш се получи добре! Имам още доста да се уча, като гледам какви красоти създават други хора, но все пак реших да ви я споделя :)



вторник, 8 март 2016 г.

Торта "Бебешки краченца"


Тази тортичка направих по повод прощъпулника на моят син! Стана много вкусна, лека и ефектна! Разбира се, ако украсите по друг начин, а не с шоколадови бебешки крачета, тортата може да бъде за всеки повод, който имате.

Блатовете са по тази рецепта , като полученият блат съм разрязала на 2ва за тази торта.
Крема е:
400гр. маскарпоне
200гр. сладкарска сметана
150гр, пудра захар
1 натурален шоколад
За украса:
2 натурални шоколада

За крема разбивате маскарпонето с пудрата захар и отделно си разбивате сладкарската сметана на пухкав сняг! Двата крема смесвате внимателно, като бъркате леко с дървена шпатула. Към този крем добавяте нарязан ан ситно черен шоколад и отново разбърквате.
Сглобявате тортата, като намазвате първият блат с крем, поставяте 2рият блат и измазвате цялата торта с крема.
За укарасата разтопих 2 шоколада на водна баня и с помощта на шприц нарисувах формата на краченца върху хартия за печене, оставих да стегнат в камерата и след това поставих върху тортата.
Самата торта също със шприц украсих хаотично с шоколад, а по страните направих "оградка" от шоколад, която също първоначално "нарисувах" върху хартия, а след като леко стегна облепих с нея тортата и така оставих в хладилника, докато шоколада напълно се втвърди, тогава можете внимателно да отделите хартията от "оградката".

А ето и едно парченце, което успях да снимам по време на тържеството