сряда, 27 януари 2016 г.

Постен боб в гювече




500гр. зрял фасул
2 средни глави лук
1 зелена пиперка
1 червена пиперка
2 моркова
200мл. доматено пюре
сушени чери домати (или каквито имате)
сол
чубрица
джоджен
червен пипер
олио

Сварявате боба до готовност, подправен единствено с чубрица. Аз лично изхвърлям първата вода на боба след като заври и сипвам нова и след това слагам чубрица докато се готви, но всеки си има собствена технология за готвене на боб, важното е да е хубаво сварен.
Лука се нарязва на полумесеци, както и пиперките, а морковите на кръгчета. В дълбок тиган или тенджера сипвате олио и запържвате, първо лука с морковите, а после добавяте и пиперките. При тази зеленчукова смес пресипвате отцеденият от водата боб, разбърквате добре на изгасен котлон и прибавяте 200 мл. доматено пюре и подправките - сол на вкус, малко чубрица, пресен джоджен (аз използвам замразен от лятото), червен пипер и сипвате една шепа сушени доматчета. Хубаво разбърквате получената ароматна гозбичка и разпределяте в леко намазнени гювечета. Отгоре нареждате по 2-3 доматчета и поръсвате червен пипер, които като се запекат стават чудесни. Печете 20-30 мин на 200градуса.
Ястието е много вкусно и беше прекрасно основно за нашата трапеза на Бъдни вечер, но мисля, че спокойно може да се приготвя и без този повод и въпреки, че е постно!

А ако моите рецепти ви харесват последвайте

* Блога ми https://didistylee.blogspot.com/

* Страницата ми във Фейсбук https://www.facebook.com/DidiStyleFoodBlog

* Инстаграм https://www.instagram.com/dimitrova_diana_/

Ще се радвам да коментирате и споделяте рецептите, които ви харесват и разбира се, ако имате въпроси да ми ги задавате. 

Пожелавам ви хубав и вдъхновяващ ден!