понеделник, 9 ноември 2015 г.

Тиквени мъфини

Тези кексчета приготвих тази година за празника Хелоуин, но естествено могат да се правят и без този повод. Станаха много вкусни и малко по-полезни, защото имат пюре от тиква в тях :) Използвах стандартна рецепта за кекс - само, че вместо да прибавя някакво сладко или мармалад, прибавих предварително сварена и пюрирана тиква. Станаха много вкусни и мъжа ми каза, че имат вкус на тиквеник, само дето не ядеш баница, а кексче :)


Нужните продукти са
2 яйца
1ч.ч. захар (аз използвам кафява захар)
2/3ч.ч. олио
1/2 ч.ч. прясно мляко
200-250 гр. предварително сварена и пюрирана тиква
(хубаво е преди да пасирате тиквата да я отцедите от водата, за да не ви стане водно пюрето)
*може да използвате и печена тиква, която да направите на пюре
1ч.л. канела
2 и 1/2ч.ч. брашно (може да се замени с пълнозърнесто брашно)
1 п. бакпулвер

С миксер разбивате яйцата и захарта, добавяте олио, мляко и тиквата и отново разбърквате с миксера. Слагате канела и започвате да прибавяте пресятото брашно с бакпулвера! Разбърквате хубаво с миксера и започвате да си пълните формичките за мъфини с хартиени кошнички! Печете на 180 градуса и проверявате с клечка за готовност! При печене се разпукаха отгоре, но на мен лично много ми харесаха така, приличат ми на цветенца и с този оранжев цвят, който им придава тиквата, станаха просто супер! (да си ги похваля сама) 
От тази доза при мен излязоха 21 мъфина.


На снимката освен кексчетата виждате и оризов гриз с тиква, който съм приготвила за най-малкият член от нашето семейство! Рецептата може да видите на този линк http://didistylee.blogspot.bg/2015/11/blog-post_25.html.

А в духа на празника направих и фенер от тиква, вътрешността на която използвах за направата на тази рецепта!



И така отпразнувахме и този празник с усмивки на детските лица в къщи и си хапнахме полезни тиквени кексчета :) И да знам, че има доста хора, които не приемат Хелоуин за български празник и той не е, но нищо не пречи да го отпразнуваме, ако това носи радост на децата ни! А най-важно е да споделяте времето с децата си да се радвате, да се смеете... Празнувайте всички празници и се забавлявайте :)


*Актуализация
Всяка есен у дома приготвяме тези мъфини! Децата много ги обичат, а аз много се радвам, че хапват от така полезната тиква! В тиквата има страшно много полезни вещества, които освен това са много лесни за усвояване от организма, не случайно тиквата е едно от първите неща, с които захранваме бебетата. Така, че хапвайки тиква си набавяме страшно много витамини (А, В1, B2, Е, С, К) и минерали (натрий, калий, калций, желязо) и то под формата на супер малко калории - само 17 ККал за 100 гр. 
Споделям ви още малко снимки на тези мъфинчета! 
 




Тук пък сме правили и във формички сърчица!

А ето тук ви показвам и една голяма доза, която после украсявахме с крем за Хелоуин.

Ето ги и украсените мъфинчета, с крем от маскарпоне - по тази рецепта https://didistylee.blogspot.com/2015/10/cup-cake-cake.html


В общи линии правени са изключително много пъти у дома и винаги се получават, независимо в каква форма са и дали са украсени. Децата много ги обичат, а за полезните качества на тиквата може да прочетете по подробно в интернет, те са безспорни. И тази година няма да пропуснем да си ги приготвим :)

Няма коментари: