понеделник, 29 декември 2014 г.

Госпожа Коледна Пуйка

За втори път приготвям пуйка за Коледа и както и предишният път така и сега останах много доволна! Месцето е много вкусно, предостатъчно за всички гости и роднини и изглежда много празнично и красиво на трапезата! Ястието е подходящо и за Новогодишната ви трапеза и за всеки друг голям празник!

Тази година реших да изпробвам рецептата на Джейми Оливър за печена пуйка, като малко импровизирах с подправките и добавих плънка. Ето нужните ви продукти:
1 пуйка (аз взех по-малка около 3,5)
100 грама краве масло
сол
черен пипер
мащерка
босилек
риган
розмарин
магданоз
За плънката:
200 гр. пушен бекон
3-4 стръка праз
2-3 моркова
1/4 бял сух хляб
сол
черен пипер
чубрица
червен пипер 
олио за запържване

*Първо се уверете, че сте изкарали пуйката доста по-рано от камерата, за да има време да се размрази, най-добре от предишният ден, особено и ако е по-голяма. След това измийте добре птицата и с помощта на лъжица, отделете кожата от месото на гърдите. Обръщате лъжицата на опаки и прокарвате под кожата, може да се направи и с ръка. След това си приготвяте така нареченото ароматно масло. В размекнатото масло слагате накълцаните на ситно зелени подправки - мащерка, босилек, риган, магданоз и омесвате добре. Така полученото масло, слагате под кожата на пуйката и хубаво разнасяте с ръце, като масажирате месото отгоре, за да се разнесе, по целите гърди. Идеята, че месото на гърдите винаги остава сухо, а по този начин маслото хубаво попива в гърдите и ги прави сочни. 

*За плънката първо запържете бекона, нарязан на ситно, след това го извадете и в същата мазнина запържате и хляба, нарязан на малки крутони, овкусете със сол, черен, пипер, чубрица и червен пипер и отново извадете, накрая там се запържва и праза и морковите нарязани на колелца.  Всички продукти се смесват и с част от тази смес се пълни пуйката, като не я препълвате много, а останалото се слага в тавата. Плънката, която остава в тавата, става дори по-вкусна, защото крутончетата, се запичат и стават хрупкави.
* След като сте напълнили пуйката, хубаво усолявате месото със сол и черен пипер отвън и завързвате бутчетата и крилата с конец, за да не ви се разтворят при печене.
 В така приготвената пуйка слагате 1 стръкче розмарин, придава страхотен аромат и слагате да се пече на 200 градуса, не загрята фурна. Когато пуйката добие хубав загар, се обръща, за да се препече и кожата от другата страна! След това се обръща отново, за да е хубаво запечена от тази страна, която ще е нагоре когато сервирате. За да не ви изгори, след като се запекла покривате с фолио и така, печете до края на времето. Аз следвах правилото по 15 мин. на 450 гр. и пекох близо 3 часа. Месото стана много крехко и сочно. Не оставяйте пуйката твърде дълго във фурната, за да не се изсуши месото.

А ето я и нея - преди и след:


петък, 26 декември 2014 г.

Питка "Елхичка" - Бъдни вечер 2014

Тази година реших да оформя празничната питка малко по-различно от обикновено! Използвах рецептата, по която правя постна погача всяка година, може  да я видите тук
След като замесих тестото, оставих да втаса и оформих малки топчета, които подредих във формата на елхичка. Отдолу за пънче сплетох една плитка, а с тестото, което ми остана направих един снежен човек. Оставих още веднъж да втаса и пекох на 180 градуса, до готовност. След като питката беше готова я поръсих с пресни зелени подправки - магданоз, мащерка, босилек и намазах с олио. Ето и снимка (децата много и се радваха)

А ето и една снимка на цялата ни трапеза :)

Основното ни ястие, както всяка година беше Сушени чушки пълнени с боб

А ако моите рецепти ви харесват последвайте

* Блога ми https://didistylee.blogspot.com/

* Страницата ми във Фейсбук https://www.facebook.com/DidiStyleFoodBlog

* Инстаграм https://www.instagram.com/dimitrova_diana_/

Ще се радвам да коментирате и споделяте рецептите, които ви харесват и разбира се, ако имате въпроси да ми ги задавате. 

Пожелавам ви хубав и вдъхновяващ ден!

сряда, 24 декември 2014 г.

Коледен Щолен

Тази година реших да изпробвам традиционният немски Коледен Щолен.  Рецептата извадих от книжката за хлебопекарната и дори реших да замеся тестото там, а после само да го пека! Нооо може би защото не ми се месеше ли или защото има нещо объркано или пък с хлебопекарната още не се разбираме, тестото изобщо не ми се омеси и после трябваше да си го премесвам на ръка! В крайна сметка, след като го замесих аз, изчаках го малко да почине и да втаса, оформих си 4 мини щолена и ги сложих да се пекат, втасаха добре в тавата и в крайна сметка се получи :)

Ето и рецептата по-която работих:
125гр. прясно мляко
125гр. краве масло разтопено
1 яйце
100 гр. захар
около 500 гр. брашно
2п. суха мая или 1/2 п. жива мая
настъргана кора на 2 портокала
настъргана кора на 1 лимон
100гр. стафиди
50гр. сушени кайсии
3с.л. коняк (оригинала е с ром)
1 щип. сол
1щип. канела



Принципа е всички тези продукти да се сложат в хлебопекарната, да се омесят и да втасат! Но както вече споменах при мен не се получи и омесих всичко на ръка. Предварително се накисват сушените плодове в коняка и аз сипах и малко сок от изцеден портокал. При месенето ми се наложи да добавя малко брашно, за да ми се получи хубаво и меко тесто.
Тестото разделих на 4 топки и от всяка оформих кръг, който се прегъва до половината, все едно завивате бебче. Това е символа на този Коледен хляб, повития в пелени Христос.
Всяко така оформено хлебче, оградих с фолио, за да не се разстеле настрани, при печенето, а да се надигне нагоре.
Пече се на 180 градуса, предварително загрята фурна около 1 час. По средата на печенето аз завих с фолио, защото не исках да ми стане много тъмен или да изгори.
Още горещи се намазват с краве масло и се поръсват с пудра захар. След като изстинат отново се поръсват обилно с пудра захар да побелеят!


Много ароматен и много вкусен :)



Щолени 2021 


Тази година си ги омесих на ръка и използвах жива мая, като оставих сушените плодове да добавя след втасването на тестото.
Сушените плодове, които съм използвала са 
* червени боровинки и стафиди (накиснати в уиски)
* захаросани корички от портокали и лимони

В купа разбърквам течните съставки - яйце, разтопено масло, прясното мляко с маята вътре разтворена, захар, щипка сол, малко канела, настъргани лимонови и портокалови корички, след като разбия добре с бъркалка или вилица (не ползвам миксер), започвам да си добавям брашното на части, докато се получи меко не лепкаво тесто! 
Оставям да втаса и след това замесвам с предварително накиснатите плодове, които отцеждам добре, преди да добавя в тестото! 

След като замеся с плодовете разделям на 4 части и оформям щоленчета! Оставям да втасат още веднъж и пека на 180 градуса (без да загрявам фурната предварително). След като се изпекат се намазват с краве масло и поръсват обилно с пудра захар!




Щолени 2022


Изненада ... И тази година правя щолени :) Разбира се, никой не е изненадан, защото обожавам щолен... Но тази година реших да ги направя на малки бебенца, като топки - курабийки, но си работих по тази изпитана рецепта, която е с мая, а не с бакпулвер! Така, че са си щолени, просто приличат на курабийки :) Избрах да ги направя така, защото са за подаръци и така много по-добре ще мога да ги подредя в кутиите заедно с меденките, а не да режа парчета от големите щолени! 
Рецептата е същата - използвала съм жива мая, а плодовете са само червени боровинки, стафиди, лимонови и портокалови корички. Оформих на малки топчета, които удвояват обема си като втасат!


От тази доза ми излязоха 61 топчета 😄 Да реално е доста играчка докато ги оформиш, но пък се получиха много хубави!


А ето ги и готови, подредени на масата, като вече част от тях изчезнаха ... Момчетата ги хапваха още топли, топли...






А ако моите рецепти ви харесват последвайте

* Блога ми https://didistylee.blogspot.com/

* Страницата ми във Фейсбук https://www.facebook.com/DidiStyleFoodBlog

* Инстаграм https://www.instagram.com/dimitrova_diana_/

Ще се радвам да коментирате и споделяте рецептите, които ви харесват и разбира се, ако имате въпроси да ми ги задавате. 

Пожелавам ви хубав и вдъхновяващ ден!

вторник, 23 декември 2014 г.

Първи опит за хляб в хлебопекарната - Хляб с маслини и сушени домати

Дойде ред и аз да ги изпробвам тея хлебопекарни :) И след като 2 дни правих основния бял хляб, реших, че трябва да експериментирам и да направя нещо по-различно! Исках хляб с маслини и сушени домати, но нямаше такава рецепта в книжката и малко си я натъманих рецептата, но изненадващо се получи :)

Използвах продукти за краен продукт с големина 750гр.
Вода - 160 мл.
1 с.л. олио
1ч.л. сол
1ч.л. захар
380 гр. брашно
3/4п. суха мая
50гр. маслини, нарязани и обезкостени
50гр. сушени домати, нарязани
2с.л. семена за хляб


Всички продукти се слагат в хлебопекарната без маслините, доматите и семената, те се слагат след първото замесване, при мен това е първият звуков сигнал. Програмата, на която пекох аз е Sweet, но предполагам всяка хлебопекарна има различни наименования на програмите, та тази програма е заместител на основната програма за хляб, но би следвало да направи хляба по лек и пухкав!

* Ето тук може да видите как сами да си направите сушени домати в зехтин Сушени домати в марината

И в крайна сметка се получи много вкусен, пухкав, тпъл домашен хляб с неустоим аромат! Да знам, че не трябваше да го режа топъл, но не се сдържах! Много изкушаващо и много лесно!
А ето и една снимка в разрез

четвъртък, 18 декември 2014 г.

Коледни подаръчета



Споделям ви една идея как да зарадвате своите близки с ръчно направени от вас кулинарни подаръчета! Трябват ви само симпатични бурканчета, опаковачна хартия и сладки, с които да ги напълните! Аз постлах дъното със снежинки направени от бяла хартия, а за пълнеж използвах Мъфини с аромат на Коледа и Сладка Коледна Украса
А ето и малко снимки :)


сряда, 17 декември 2014 г.

Мъфини с аромат на Коледа

Ароматът, който аз свързвам с Коледа е портокали и шоколад и именно така реших да приготвя тези мъфини :)
Рецептата е много лесна, но за сметка на това се получават много вкусни и ефектни мъфини!
Нужните ви продукти са:
2 яйца
1ч.ч. захар
2/3 ч.ч. олио
1ч.ч. прясно мляко
2 ванилии
2 1/2 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
кората от един портокал
шоколадови парченца
разтопен шоколад за глазура
захарни зездички за украса

В купа смесвате яйцата и започвате да разбивате, аз лично на ръка, но може и с миксер. Последователно прибавяте захарта, олиото, прясното мляко, ванилиите, брашното с бакпулвера и накрая без да разбивате, прибавяте настърганата портокалова кора и разбърквате.
С така приготвената смес пълните мъфинчетата до половина, слагате 1 парченце шоколад (аз ползвах с лешници и стафиди ) и допълвате с още малко смес!


Пекат се на 180 градуса и когато са готови се оставят да изстинат преди да ги залеете с глазурата. За глазурата използвах тъмен шоколад разтопен в микровълновата с малко олио ( може и на водна баня да се разтопят).  Когато изстинат ги поливате с шоколад и поръсвате със звездички за декорация.


Сладки, малки, изкушаващи :) И отново няма да останат до Коледа, че снощи още топли ги започнахме :)














Същите мъфини приготвих и за Коледа 2017, но този път украсата е от моите дечица :)


А ако моите рецепти ви харесват последвайте

* Блога ми https://didistylee.blogspot.com/

* Страницата ми във Фейсбук https://www.facebook.com/DidiStyleFoodBlog

* Инстаграм https://www.instagram.com/dimitrova_diana_/

Ще се радвам да коментирате и споделяте рецептите, които ви харесват и разбира се, ако имате въпроси да ми ги задавате. 

Пожелавам ви хубав и вдъхновяващ ден!

понеделник, 15 декември 2014 г.

Сладка Коледна Украса

Тази година реших да изненадам близките си с ръчно правени подаръчета за Коледа! Първата част от подаръка ще са тези сладки коледни "играчки"! Идеална украса за елхата, която след това може да си похапнете!

Идеята видях в едно кулинарно предаване по 24 Kitchen - С Лорейн Паскал. Това са бисквити с разтопени бонбони в средата, които изглеждат, като стъкълца.  Рецептата е много подобна на тази за меденки, но е без мед и има джинджифил. Аз лично пропуснах джинджифила. защото не го харесвам, като аромат. Ето рецептата, по която ги направих аз:
3/4 ч.ч. краве масло (размекнато)
2ч.ч. брашно
3/4 ч.ч. захар
1 яйце
1ч.л. бакпулвер
2 ванилии
2ч.л. канела
 От продуктите се омесва тесто, което е хубаво да оставите в хладилника за малко да стегне и след това да разточвате. От разточената кора се изрязват големи форми, а вътре в тях правите дупчици с по малки формички! След като ги наредите в тавата запълвате дупките с натрошени бонбони. Бонбоните трябва да са от рода на Скръц-Скръц, но може да ползвате всякакви подобни, в различни цветове  например. Пекат се на предварително загрята фурна 180 градуса. Бонбоната вътре се разтапя и започва да ври, но когато изстинат се втърдяват отново и се получава този "стъклен" ефект.
* Ако искате да ги закачате на елха е хубаво преди да ги сложите да се пекат да им направите дупчици в единият ъгъл с нож, за да може там да прекарате панделката. Дори и дупката да се затовори при печенето после по-лесно ще я отворите пак с ножа, без да счупите бисквитата.
Ето и резултата, като за първи опит съм доволна, следващият път по-добре :)