петък, 15 август 2014 г.

Тутманик

1 мая
500мл. вода
150мл. олио
1ч.л. захар
1ч.л. сол
1ч.л. оцет
брашно колкото поеме (повече от 1кг.)
200 гр. сирене
около 150 гр. краве масло
1 яйце за намазване

Във водата си разтвяряте маята, заедно със солта, захарта и оцета. Когато маята се разтвори напълно прибавяте и олиото. изсипвате в купа и започвате да добавяте брашно, в началото бъркате с вилица, а когато вече не можете, продължавате да месите с ръце. Трябва да се получи хубаво меко, нелепкаво тесто! Оставяте да втаса.
Готовото втасало тесто,  разделяте на 5 топки, като всяка разточвате на кора! Всяка кора намазвате обилно с краве масло (размекнато) и поръсвате със сирене. Отгоре слагате другата кора и повтаряте процедурата, като всеки път, когато добавяте кори, може да разточвате леко, за да се слепят добре. Последната кора също намазнявате и поръсвате със сирене, завивате на руло и осуквате добре. Рулото се реже на равни части и се подрежда в тава, оставяте да втаса и намазвате с яйцето. Аз съм използвала цялото яйце и жълтъка и белтъка!
Печете до готовност.
Страхотна закуска или пък погача за празнична вечеря, да ви е сладко!


Няма коментари: