вторник, 31 декември 2013 г.

Сушени домати в марината

1 пакет сушени домати
500мл. зехтин
10-15 зелени маслини
риган
чесън
В буркан слагате всички съставки и слагате в хладилника. Доматчетата са чудесни за най различни ястия, а също така и питки. Зехтина също може да се ползва, много ароматен и придава специфичен вкус на вашите ястия или салати.

Новогодишна торта - сладкиш

Една бърза "торта" за Нова Година! Макар и рядко да се стига до сладкото, след всичкото ядене, баници така нататъ, трябва да има и нещо за десерт. Тази година един бърз сладкиш с майонеза. Рецептата видях в интернет, вече не помня от къде, имам чувството, че всички освен мен са го правили, та реших и аз да пробвам.
Продукти:
200 гр. майонеза ( 1 опаковка)
1 ч.ч. вода
5с.л. какао
1ч.ч. захар
2.ч.ч. брашно
1 бакпулвер
2 ванилии
И за глазура аз използвах черен и бял шоколад, разтопени с масло и сметана, на водна баня.

Всички продукти за сладкиша, освен брашното се смесват и се разбиват с миксера, после се прибавя и брашното и се бие. Пече се на 180 градуса. Проверявате дали е готов с клечка. Сладкиша е сочен, не трябва да е сух.
След, като се изстуди размазах, разтопеният черен шоколад и украсих с  белият шоколад, използвах шприц, за да направя надписа. Честита Нова Година! Много здраве и късмет през новата 2014г.



Много вкусна заслужава да опитате!

понеделник, 30 декември 2013 г.

Пилешки бутчета със сметанов сос, гъби и сушени домати

Продукти:
8 пилечки бутчета долни
200 мл. готварсака сметана
250 гр. гъби
5-6 сушени доматчета в марината
http://didistylee.blogspot.com/2013/12/blog-post_5739.html
сол
черен пипер
олио
За гарнитура:
1ч.ч. ориз
1 тиквичка
4-5 сушени доматчета в марината
1/3 пакет замразен грах
риган
сол
черен пипер
червен пипер
малко олио


Приготвяне:
В голем тиган с капак, сипете олио и запържете бутчетата в олио до златиста коричка, прибавете гъбите, сушените домати, малко вода и затворете капака, оставете да се задуши.
После прибавяте сметаната и подправките и оставяте да къкри на бавен огън.
Гарнитурата:
В тенджера изсипвате всички продукти и 4 ч.ч. вода и варите докато оризът поеме водата.

Поднасяте по 2 бутчета (или повече по желание) с малко сос и гъби, а отстрани ориз със зеленчуци. Да ви е сладко!

неделя, 29 декември 2013 г.

Портокалови изненади

Чудите се как да изненадате близките си с малки ръчно направени подаръчета за Нова Година?
Ето една идея от мен - опаковайте им портокали с панделки :)
А тук ще ви разкрия и тайните съставки !

Трябват ви няколко портокала, колкото подаръчета ще правите! Изрязвате капачетата и издълбавате портокалите, капачетата също издълбавате и оставяте да изсъхнат.
За пълнежа ви трябва по една ароматна чаена свещ и няколко бонбона.


Аз използвах опаковани бонбони и успях да сложа по три бонбона. А след, като тези сладки шоколадчета, бъдат открити и изядени от вашите близки, им остава чаената свещ, която могат да запалят в портокаловата кора "свещник". Много ароматна и приятна свещ.


Може да използвате и звездички или други малки коледни играчки да доукрасите портокаловите изненади. Не забравяйте и капачетата, когато приключите с пълненето, трябва да затворите портокалите, за да може да ги опаковате.


След това взимате опаковачна хартия и връзвате, като голям бонбон с панделка. Нареждате ги под елхата и казвате, че сте опаковали портокали, нека изненадате семейството и приятелите си  с нещо сладко и неочаквано!


Весели празници !!!



събота, 28 декември 2013 г.

Сурвакница

Тази година реших  да накича суровакница на моят син, не съм сигурна, че има нужната координация да я използва по предназначение, но тъй като се радва на всякакви дървени пръчки, с които може да блъска по пода се зарадва и на тази.
Нужни са ви разноцветни прежди и конци, игла, пуканки, портокалови корички, канелена пръчка, коледни бисквитки и всякакви други щуротии, които ви хрумнат, не съм слагала традиционните сухи чушки и чесън, че да не му хрумне да ги опита. А и разбира се ви трябва едно дряново клонче и малко въображение.
Ето и резултатът.

Ето и сурвакниците, които правим през годините :)






И тази година ( 2018 ) не пропуснахме да направим сурвакниците с моите момчета :)





И тази година 2019, не пропуснахме да си направим сурвакница :)




петък, 27 декември 2013 г.

Соленки със сирене и кашкавал

Много и лесни и вкусни соленки, които са подходящи и за малчоганите вкъщи, за следобедна закуска или междинни похапвания!
Нужни са ви:
150 гр. кашкавал
150 гр. сирене
125 гр. краве масло ( ако ще ги правите за малки деца или маргарин, ако не държите на маслото. Оригиналната рецепта е с маргарин. А може да се направи и 50/50)
1ч.ч. кисело мляко
1 п. бакпулвер (Оригиналната рецепта е с 1ч.л сода за хляб, но аз в последният момент видях, че нямам и ги направих с бакпулвер)
брашно ( на мен ми отиде около 600 гр.)

Настъргвате кашкавала и сиренето и размесвате с размекнатото краве масло. Прибавяте киселото мляко с бакпулвера, разбърквате и започвате да добавяте брашното на части. Месите докато ви се получи хубаво меко тесто, да не се рони, за да може после да разточите. Хубаво е маслото ви да не е много разтопено, за да може после веднага да разточвате, ако ли не сложете в хладилника да стегне за около час.

Така полученото тесто разделяте на 8 топки. Всяка топка разточвате на сравнително тънка кора.  Кората разрязвате на 8 триъгълничета и навивате , като кифлички.


Кифличките подреждате в тава постлана с хартия. Ако не искате да правите цялата доза, тестото може да се съхранява в хладилник. И останалото да направите след няколко дни.


Пекат се на 180 градуса, аз лично на не загрята фурна, до порозовяване.

А ето и резултата, много вкусни солени кифлички, които моят мъник (на годинка  половина) си похапва с удоволствие, а и цялото семейство покрай него :)


П.С. Благодаря на нашата семейна зъболекарка д-р Петя Иванова за страхотната рецепта!

Тези соленки са много  любими вкъщи и си ги хапваме с удоволствие! Представям ви втора фотосесия, като този път съм ги направила със сода, както е оригиналната рецепта и с 200 грама масло, както ги видях наскоро в един кулинарен влогDidi's kitchen. Разрязах 4 топки и направих по-големи кифличките, но пак станах много вкуснички :)




Днес отново от любимите ни соленки - краве масло, сирене, кашкавал - супер хрупкави отвън и мекички и топящи се отвътре :) Днес включих и децата в навиването на кифличките и след като навиха една тава, решиха, че е много трудоемко и другите две тави нарязахме на пръчици, като големи солети, които също станаха суперрр вкусни! А ето и снимките от днешната актуализация 22.03.2020





Актуализация 12.12.2021г
Отново любимите соленки този път с коледна премяна!








За втори път в период от месец правя тези соленки, но попаднах на тази страхотна идея за гризини - бастунчета и просто ми се прииска да направя още една доза от любимите ни соленки, но този път в тази интересна и много коледна форма ! Рецептата остава все същата, само този път добавих около 80 гр. чедър, за малко по "коледен" вкус и също така, след като омесих тестото, го разделих на 2 части, като една част замесих с малко чубрица! Получиха се много вкусни и ароматни соленките със чубрица, а вие може да опитате със ваша любима подправка - риган, машерка или каквото друго обичате! 

Самите бастунчета оформих , като нарязах тестото на ленти (погледнете по-нагоре има такива снимки). Всяка лентичка се усуква и после се оформя, като бастунче! Отгоре съм намазала с малко жълтък за екстра блясък и съм поръсила с мак. 



А ако моите рецепти ви харесват последвайте

* Блога ми https://didistylee.blogspot.com/

* Страницата ми във Фейсбук https://www.facebook.com/DidiStyleFoodBlog

* Инстаграм https://www.instagram.com/dimitrova_diana_/

Ще се радвам да коментирате и споделяте рецептите, които ви харесват и разбира се, ако имате въпроси да ми ги задавате. 

Пожелавам ви хубав и вдъхновяващ ден!

четвъртък, 26 декември 2013 г.

Постни сушени чушки пълнени с боб - Бъдни вечер 2013

Бъдни вечер - постни ястия, постна питка, всички роднини са около трапезата в очакване на един от най-светлите празници. Таз годишната ни трапеза беше отрупана с постни сърмички, баница с праз, баница с тиква, бял боб, сушени плодове, домашни трушии, но произведения на бабата на моят мъж :) Аз се отчетох с една питка и пълнени чушки с боб! Рецептата за питката  от тук http://didistylee.blogspot.com/2013/11/blog-post_1375.html





и Постни чушчици с боб, много лесна и много вкусна рецепта!

Трябва ви 1 пакет сушени чушки,
сварен бял боб,
1-2 глави лук
2 моркова
чубрица
джоджен
червен пипер
сол

В пакета с чушки обикновенно има 10-12 чушки слагате ги в гореща вода да се накиснат и да омекнат. През това време си нарязвате лука и морковите на ситно и ги запържвате в олио, прибавяте и боба, които да е около 200 грама примерно, но и да направите повече, този който ви остане и не влезе в пълнежа на чушките може да сложите, като салата на масата, както направих и аз. Та запържвате лука,морковите и боба, и слагате и подправките, оставете малко да се пържи и с тях, червеният пипер придава много хубав аромат, когато е запържен. С така получената плънка, пълните чушките и печете с малко водичка и олио в тавичката, докато хванат коричка. А ето и вкусният резултат.


Това беше нашата трапеза на Бъдни вечер 2013!


А ето и една снимка от миналогодишната ни трапеза 2012!



Весели празници! Здраве и щастие на всички!

Актуализация от 2018 
Винаги приготвяме тези пълнени чушки с боб за Бъдни вечер, но рядко правя снимки, тази година обаче ме усени вдъхновение за снимки, та ето ги отново :)))



А ако моите рецепти ви харесват последвайте

* Блога ми https://didistylee.blogspot.com/

* Страницата ми във Фейсбук https://www.facebook.com/DidiStyleFoodBlog

* Инстаграм https://www.instagram.com/dimitrova_diana_/

Ще се радвам да коментирате и споделяте рецептите, които ви харесват и разбира се, ако имате въпроси да ми ги задавате. 

Пожелавам ви хубав и вдъхновяващ ден!

сряда, 25 декември 2013 г.

Коледна торта 2013

Дългоочакваната Коледа дойде, но тази година ще се разпиша само с една торта. Няма да домакинствам само сме по гостита, но все пак реших да спретна една коледна торта.
Рецептата видях от една кулинарна група в интернет и много благодаря на Ирена Иванова!
(единствено от нейната рецепта съм заменила содата с бакпулвер)
Приготвят се 3 "блата" - 1 кексов блат, 1 крем и 1 глазура.

За блата:
1 кофичка кисело мляко
1/2 ч.ч. олио
1ч.ч. захар
1 бакпулвер
3с.л. какао
1/2п. канела
2 ч.ч. брашно

За крема:
5 яйца
1ч.ч. захар
125гр. краве масло
1/2ч.ч прясно мляко
1с.л. брашно
20гр. желатин

За глазурата:
1 пакетче др. Йоткер Какао
250 мл. прясно мляко


Първо с продуктите за блата, разбивате хубаво кексово тесто с миксер, като ги добавяте в последователността в която съм ги написала. Печете на 200 градуса, предварително загрята фурна за 20 минути. Оставя се  да изстине.
През това време си разбивате крема. Отделяте жълтъците от белтъците. Белтъците с половината захар разбивате на сняг. Жълтъците разбивате с другата половина захар, млякото и брашното и варите на водна баня, докато се получи гъст крем. Разбивате и кравето масло с миксер и към него се добавя изстиналият жълтъчен крем. В отделен съд си накисвате желатинас малко вода и после на водна баня го разтваряте.Накрая за да получите въпросният крем смесвате белтъците, маслено - жълтъчният крем и изстиналият желатина, разбърквате добре до хомогенизиране на сместта.
Изстиналият блат се прехвърля в чинията в която ще поднасяте, обгръщате го отново с ринга от тортената форма и разнасяте крема върху блата, слага се в хладилника за около час да стегне.

Украсата е с крем на Др. Йоткер какао, направен според указанията на опаковката. Аз съм украсила във форма на елхичка и съм поръсила малко кокосови стърготини вместо сняг.
И стигаме до най-хубавата част похапването и снимките. Да ви е сладко и Весела Коледа!
















































Крема за тортата е от блога http://sladkoisoleno.blogspot.com/ !