вторник, 5 ноември 2013 г.

Лазанята на мама Диди

Кори за лазаня

За плънката:
2 глави лук
2 моркова
500 гр. кайма
800 гр. домати
2 с.л. доматено пюре
сол
черен пипер
чубрица

За сос бешамел:
60гр. масло
60гр. брашно
1 л. прясно мляко
сол
куркума

За поръсване :
кашкавал

Нарязвате си лука и морковите на дребно, запържвате и след това добавяте размита кайма! Готвите докато се изпари течността и прибавяте доматите(обелени и настъргани) + доматеното пюре размито с вода. Слагаъе подправките на вкус и така получената смес готвите до почти пълното изпаряване на водата, да се получи хубав сос болонезе.
В друг съд си приготвяте бешамела, слагате маслото да се разтопи и при постоянно бъркане слагате брашното, докато добие златен цвят и гладка консистенция. След това започвате да сипвате прясно мляко, на малки дози и постоянно бъркате. Соса е готов, когато получите желаната гъстота. Аз лично добавям 2 ч.л. куркума, което не е типично за този сос, но придава интересна нотка на ястието.
С така приготвените сосове сме готови да редим лазанята. Аз я правя в йенска тава, за да се виждат пластовете и да стане по висока, но може и в обикновенна. Заливате дъното със сос бешамел и редите ред от корите, заливате със болонезе и бешамел и отново корите. Така докато ви свършат продуктите, най отгоре след последният ред кори, заливате останалият сос бешамел и поръсвате с кашкавал. Пече се на предварително загрята фурна на 250 градуса за около 20 минути.

Няма коментари: